Tero Nieminen on Orimattilan keskeisimpiä kunnallispoliitikkoja. KUVA: JUHO KIURU

Orimattilan keskeisiin kuntapoliitikkoihin lukeutuvan Tero Niemisen epäillään autoilleen huumausaineen vaikutuksen alaisena. Poliisi on peruuttanut hänen ajo-oikeutensa väliaikaisesti.


Taksiyrittäjänä toimiva Nieminen on paitsi kolmannen kauden kaupunginvaltuutettu myös muun muassa Orimattilan kaupunginhallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja ja keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja.


Niemisen yritys TMT Kuljetus oy hoitaa tällä hetkellä ison osan Orimattilan koulukyydityksistä, mutta hän itse on ajanut koulukyytejä vain satunnaisesti esimerkiksi muiden kuskien sairastuttua. Yrittäjän oma taksilupa on edelleen voimassa, mutta taksia hän ei voi tietenkään ajaa, koska ajokortti on väliaikaisesti otettu pois.


Nieminen vakuuttaa, että yritys hoitaa velvoitteensa kuten ennenkin, muut kuskit paikkaavat hänen ajojaan.

Poliisi pysäytti ilmiannon perusteella

Poliisipartio pysäytti kaupunginhallituksen kokoukseen autolla saapuneen Niemisen kaupungintalon parkkipaikalla viime marraskuussa. Poliisi oli kertonut hänelle, että kuskin kunto tarkistetaan ilmiannon seurauksena.

Parkkipaikalla tehdyn huumepikatestin tulos oli epäselvä, minkä jälkeen Nieminen sanoo itse ehdottaneensa verikokeen ottamista terveyskeskuksessa. Se tehtiin.

Poliisi arvioi Niemisen olevan ajokunnossa eikä ottanut korttia pois. Taksiyrittäjä jatkoi työtään ja lähti kaupunginhallituksen kokoukseen.


Veressä pieni määrä kokaiinia

Joulukuussa saapunut verikokeen tulos osoitti kuitenkin Niemisen veressä olleen pieni määrä kokaiinia. Tämän kuun alussa poliisi ilmoittikin, että hänen ajo-oikeutensa perutaan väliaikaisesti. Niemistä epäillään ajoneuvon kuljettamisesta huumausaineen vaikutuksen alaisena sekä ilmeisesti myös huumausaineen käyttörikoksesta.

Nieminen ei poliisikuulusteluissa lähtenyt kiistämään verikokeen tulosta, mutta ihmettelee, miten hänen elimistöstään voi löytyä kokaiinia.

– Sanoin poliisillekin, ettei minulla ole mitään hajua, miten tämä on mahdollista, hän toteaa.

Jos Nieminen todetaan syylliseksi rikoksiin, seurauksena on todennäköisesti sakkotuomio. Tekoa voidaan verrata lähinnä rattijuoppouteen.

Siitä, milloin hänen ajo-oikeutensa palautetaan, Niemisellä ei ole tällä hetkellä tietoa.

– Viikkoja varmaan ainakin menee, hän arvelee.

Nieminen sanoo harkitsevansa poliittisen uransa jatkoa sen jälkeen, kun tuomio on selvillä.

– Katsotaan nyt, minkälaisen kannan oma valtuustoryhmä tähän asiaan ottaa. Eniten minua harmittavat ne seuraukset, joita tästä koituu läheisilleni, hän tuumaa.