Jokivarren koulun ruokalassa syötiin keskiviikkona sovellettu lounas kertakäyttöastioilta valmistuskeittiöönkin iskeneen sähkökatkon vuoksi.


Kymenlaakson Sähköverkon puistomuuntamossa tapahtunut maasulku aiheutti kaapeliverkkoon vian, jonka seurauksena Orimattilan keskustassa koettiin laaja sähkökatko keskiviikkoaamuna. Ilman sähköä oli keskustan alueella Kymenlaakson Sähkön mukaan runsas 1 300 käyttöpaikkaa.
Sähköt olivat aamulla poikki muun muassa keskustan kolmessa isossa koulussa Jokivarren koulussa, Yhteiskoulussa ja Erkko-lukiossa sekä Orimattila-Areenalla ja uimahallissa. Myös Ylä-Uudenmaan Osuuspankin Orimattilan-konttori oli aamupäivällä suljettu sähkökatkosta johtuen.
Kymenlaakson Sähköverkko oy:n käytönjohtaja Janne Malmström kertoo vian paikallistamisen vieneen oman aikansa, mutta yhteentoista mennessä vika oli paikannettu Viljamaantien varteen Palojoen sillan liepeillä olevaan puistomuuntamoon. Hieman ennen aamukahdeksaa katkenneet sähköt palautuivat sitä mukaa takaisin, kun vikaa päästiin rajaamaan.
– Uskoisin, että viimeisiinkin paikkoihin sähköt saadaan palautettua muutaman tunnin sisällä. Syötetään sitten varavoimakoneella, jos rupeaa kestämään pidempään, Malmström kertoi aamupäivällä.
Malmström pitää säävarman maakaapeliverkon vikaa varsin harvinaisena. Keskiviikon tietojen valossa vika on syntynyt itsestään.
– Näillä näkymin näyttää, ettei tämä ole kenenkään ulkopuolisen aiheuttama, Malmström arvioi.
Jokivarren valmistus-
keittiössä sovellettiin

Yhteiskoulun rehtori Olli Selin kertoi sähköjen palautuneen koululle yhdeksän aikaan. Ensimmäinen oppitunti ilman sähköjä oli sujunut viime talven sähkökatkoksiin varautumisesta muistissa olevalla kaavalla, joskin led-lamppujen vuoksi Selinin mukaan hieman hämärissä merkeissä.
Jokivarren koululla sähkökatkos kesti pidempään ja vaikutti Yhteiskoulua laajemmin, sillä koulun valmistuskeittiössä sähköt katkesivat aamulla kesken kirjolohikiusauksen valmistuksen ja olivat poikki vielä ruokailun alkaessa kymmenen jälkeen.
– Tänään syödään kananmunia, salaattia ja leipää sekä huomiselle tarkoitetut maksamakkarat. Aamulla ehdimme tehdä uunijuurekset ennen kuin sähköt menivät poikki. Isommille oppilaille, joilla on pidempi koulupäivä, laitetaan tarjolle vielä lisää proteiinipitoista ruokaa, kertoi ravitsemispäällikkö Elise Pokkinen Jokivarren koulun ruokalassa.
Sähkökatkosta huolimatta tunnelma keittiössä oli valoisa ja linjastolla riitti evästä.
Jokivarren koulun rehtori Antti Ketonen kertoi myös heidän koulussaan viime talven varautumisesta olleen hyötyä ja tuolloin hankittu varavalaistus olikin otettu luokissa käyttöön.
– Joitain kokeita on jäänyt pitämättä, koska koepapereita ei ole päästy tulostamaan. Kellot eivät soi, eivätkä sähkölukoilla toimivat ovet aukea ulkopuolelta, mutta luokissa ei ole mitään hätää. Isommat pojat kysyivät saavatko tilata itse ruokaa koululle, mutta en antanut lupaa, Ketonen nauraa.