Kehräämöstä hyväksytyn tarjouksen tehnyt Vesa Laurinmäki on luvannut turvata nykyisten vuokralaisten toimintaympäristön sekä lähteä kehittämään kiinteistöä. KUVA: Juho Kiuru.

Orimattilan Kehräämö on saamassa uuden omistajan Vesa Laurinmäestä. Laurinmäki teki viime viikon puolivälissä kiinteistöstä tarjouksen, jonka pankki ilmoitti hyväksyvänsä. Virallisesti kauppakirjat on tarkoitus allekirjoittaa tällä viikolla, jollei yllättäviä käänteitä enää eteen tule.

Tiedon kaupoista kaupunkilaiset saivat keskiviikkoiltana kaupunginjohtaja Kalle Larssonin tiedotettua asiasta Facebook-sivullaan. Hänen päivityksensä toi samalla hyviä uutisia Kehräämön yrittäjille: omistaja turvaisi nykyisten vuokralaisten toimintaympäristön.

– Sähköt pysyvät päällä, lämpöä ja vettä tulee ja ovet pysyvät auki jatkossakin, Larsson kirjoitti.

Sen lupaa myös Laurinmäki, joka päätyi lopulta jättämään tarjouksen ilman, että kaupunki varmasti olisi mukana kuviossa. Yhteistyötä kaupungin kanssa Laurinmäki toki edelleen toivoo, jopa edellyttää, sillä juuri se mahdollistaa kiinteistön kehittämisen rivakalla tahdilla.

– Toivon, että kaupunki tekisi päätöksen lähteä vuokralle Kehräämölle sillä ehdolla, että kuntoselvitykset osoittavat tilat kelvollisiksi. Parin vuoden valituskierre on vielä siedettävissä, mutta jos valituksia tulee aina uudestaan ja uudestaan, ei asia etene, Laurinmäki sanoo.

Laurinmäki kertoo suunnitelmanaan olevan perustaa uusi yritys Kehräämön taustalle.

– Rahoitus tulee konsernin kautta, kuuluu suunnitelma.

Tunnustelemaan ja
neuvottelemaan
uutta sopimusta

Juuri Laurinmäen kanssa kaupunki neuvotteli kesällä aiesopimuksen, jolla se ilmaisi tahtonsa lähteä Kehräämöön vuokralle 3 000 neliön alaan. Laurinmäen aiempi tarjous oli ehdollinen ja ehtona siinä oli kaupungin vuokralle tulo suoritettujen kuntoselvitysten ja tilojen saneerauksen jälkeen. Koska pankki halusi kiinteistöstä nopeasti eroon, näiltä yhteistyösuunnitelmilta loppui aika kesken.

Kalle Larssonin mukaan kaupungin kannalta olennaista on kiinteistön päätyminen sellaiselle omistajalle, joka turvaa yrittäjien toimintaympäristön.

– Tämän lisäksi kiinteistön pitkäaikainen kehittäminen on kaupungin edun mukaista, hän toteaa.

Larsson tähdentää, että olemassa oleva aiesopimus on neuvoteltu tilanteessa, jossa kiinteistön omistajana on Laurinmäen sijaan konkurssipesä.

– Lähdemme tunnustelemaan ja neuvottelemaan uutta sopimusta, mutta eivät kaupungin lähtökohdat vuokraamiselle ole muuttuneet. Tilat tulee olla kunnostettu, niiden tulee soveltua meidän tarpeisiimme ja sisäilman sekä maaperän on oltava terveitä. Kattavat selvitykset tarvitaan, että voidaan edetä, Larsson linjaa.

Karinen valitti
hallinto-oikeuteen

Orimattilan kokoomuksen varavaltuutettu Jussi Karinen jätti viime viikolla Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle kunnallisvalituksen, jolla hän pyytää hallinto-oikeutta kumoamaan kaupunginhallituksen heinäkuisen aiesopimuspäätöksen sekä elokuisen kaupunginhallituksen päätöksen, jolla Karisen oikaisuvaatimus aiesopimusasiaan hylättiin.

Karinen katsoo kaupunginhallituksen ylittäneen asiassa toimivaltansa ja toteaa, ettei kaupunki ole huolehtinut asiassa tiedottamisvelvollisuudesta eikä vaikutusmahdollisuuksien varaamisesta kuntalaisille. Lisäksi hänen mukaansa päätös on vastoin kilpailu- ja valtiontukisäännöksiä.

Yhteenvetonaan Karinen toteaa valituksessa, että kaupunginhallituksen päätös ei ole niinkään aiesopimuspäätös tilojen vuokraamisesta, vaan se on käytännössä sopimus kustannusten jakamisesta kiinteistösuunnittelussa.