Orimattilan kaupunki ja Fortum ovat solmimassa suunnitteluvaraussopimuksen Länsi-Pennalan teollisuusalueelle. Suunnitteluvaraus koskee kaupungin omistamia yhteispinta-alaltaan noin 55 hehtaarin suuruisia maa-alueita. Fortum pyrkii kehittämään ja markkinoimaan aluetta potentiaalisille datakeskusinvestoinnin tekijöille.

Energiayhtiö Fortum on suunnannut katseensa Pennalan teollisuusalueeseen, jossa se näkee potentiaalisen mahdollisuuden suuren luokan datakeskuksen sijanniksi.
Orimattilan kaupunki ja Fortum tiedottivat torstaina olevansa solmimassa suunnitteluvaraussopimuksen Länsi-Pennalan teollisuusalueelle. Fortumin suunnitelmissa on kehittää Orimattilaan alue, jolle on mahdollista rakentaa datakeskus.
Suunnitteluvaraus koskee kaupungin omistamia yhteispinta-alaltaan noin 55 hehtaarin suuruisia maa-alueita, mutta kokonaisuudessaan datakeskuksen laajuus voi olla jopa sata hehtaaria, joten sen toteuttamiseen tarvitaan myös yksityisten maa-alueita. Kyseessä on ensimmäisen vaiheen sopimus, joka on voimassa vuoden 2026 loppuun.
Pennalan teollisuusalueen Fortum näkee otollisena datakeskustoimintaa varten kaavoitustilanteen, sähköverkkoyhteyksien, työvoiman saatavuuden ja alueen rakennettavuuden vuoksi.
Fortum pyrkii kehittämään ja markkinoimaan aluetta potentiaalisille datakeskusinvestoinnin tekijöille. Fortumin kiinnostus suuntautuu isoihin maailmanlaajuisiin toimijoihin.
– Suunnitteluvaraussopimus antaa Fortumille mahdollisuuden alkaa keskustella toimijoiden kanssa siitä, että meillä on tiedossa paikka, johon he voivat lähteä tekemään investointia, sanoo Vesa Maso Fortumin Industrial Customer Electrification -yksiköstä.
Orimattilan kaupunginjohtaja Kalle Larsson näkee, että positiivisten uutisten paitsiossa oleminen on Orimattilassa torstain julkistuksen myötä ohi. Toteutuessaan datakeskushanke on Larssonin mukaan Orimattilalle todella merkittävä asia kaupungin yritysvetovoiman ja työllistävän vaikutuksen, mutta myös kaupungista heijastuvan mielikuvan näkökulmasta.
– Rakentamisen aikana on valtava työllistämisvaikutus ja meidän mittakaavassamme 200–300 työpaikkaa on todella iso juttu. Jossain nämä ihmiset myös asuvat ja heidän lapsensa käyvät koulua. Hankkeella on toteutuessaan suuria heijastumisvaikutuksia, Larsson alleviivaa.
Larsson uskoo suunnitelman nostavan myös muiden toimijoiden kiinnostusta Orimattilasta.
– Tämä on valtavan iso juttu kaupungin tulevaisuuden kannalta ja kun olemme mielenkiinnon kohteena tämän luokan toimijalle, haluan uskoa, että joku muukin voi kiinnostua Orimattilasta. Positiivinen kierre tarvitsee jonkun sytytteen ja nyt se sytyte meillä on. Teemme kaikkemme, että asia ratkeaa parhain päin ja datakeskus rakentuu Orimattilaan, Larsson sanoo.
Hukkalämmön
hyödyntäminen
mahdollista

Fortumin rooli hankkeessa on Vesa Mason mukaan yhtiön strategian mukaisesti ensisijaisesti tukea ja edistää teollisuuden vihreää siirtymää. Pääkaupunkiseudun datakeskushankkeessaan Fortum aikoo hyödyntää datakeskuksesta tulevan hukkalämmön alueen kaukolämmön tuotannossaan.
– Orimattilassa Fortumilla ei ennestään ole toimintaa, mutta yhtä lailla sielläkin hukkalämpöä syntyy. Hyödynnetäänkö se, on datakeskustoimijan päätettävissä, mutta elementti on olemassa, Maso sanoo.
Orimattilan kaupunginhallitus käsittelee suunnitteluvarausta ensi maanantain kokouksessaan. Suunnitteluvarauksen jälkeen seuraava vaihe tähtää kaavoitussopimukseen.
– Puhutaan vuosikymmenen lopun asioista siinä kohti, kun toteutus aikaisintaan on maalissa, Maso valottaa aikataulua.
Mason mukaan riskejä hankkeen toteutumiselle voivat olla kaavoitus ja luvitus, mutta myös kilpailukykyinen energian hinta, johon valtion päätökset vaikuttavat.
– Melko lailla samat riskit kuin missä tahansa isossa rakennushankkeessa, hän summaa.
Fortumin odotukset painottuvat Mason mukaan neuvottelujen suotuisaan etenemiseen.
– Olemme tosi tyytyväisiä siihen, miten keskustelu Orimattilan kaupungin kanssa on sujunut ja mielellään jatkamme samalla tavalla eteenpäin. Kun päästään kaavoitusasiaan, joka on seuraava iso asia, toivotaan, että pääsemme vastaavasti hyvässä yhteisymmärryksessä asiaa kehittämään ja asia saadaan maaliin.
Alueelle jää enää
muutama vapaa
teollisuustontti

Mikäli suunnitelmat aikanaan etenevät kauppoihin saakka, kyseessä on historian suurin teollisuustonttikauppa Orimattilassa. Myös suunniteltu datakeskushanke itsessään on toteutuessaan Orimattilan mittapuulla mammuttimainen.
Toistaiseksi Pennalan teollisuusalueella suurimman tontin omistaa orimattilalainen Erkkiheikkilä oy, jonka muutama vuosi sitten ostama tontti on suuruudeltaan 17,7 hehtaaria. Postin tontti on kooltaan reilut 14 hehtaaria. Vertailuna Fazerin Lahdesta ostama makeistehtaan tontti on kooltaan 34 hehtaaria.
Kun 55 hehtaaria maata varataan suunnitteluvaraussopimuksessa Fortumille, teollisuusalueelle jäljelle jää enää noin 17 hehtaarin edestä vapaita tontteja.
– Jos haluamme olla myös jatkossa yritysten mielenkiinnon kohteena, meidän pitää olla aktiivisia maanhankinnassa Pennalan alueella, linjaa Larsson.